Szűkülő profitráták, dráguló munkaerő- és alapanyagköltségek és egekbe szökő energiaárak jellemzik a piacot. Ezzel szemben csökken az értékesítési volumen és öldöklő árverseny alakul ki. Hogyan lesz így profitábilis a működés? A kulcs a hatékonyabb gyártás a selejt mennyiségének minimalizálásával!
Azzal foglalkozzunk, amire van ráhatásunk!
Sok összetevője van a selejt aránynak, a technológiai sajátosságoktól a munkaerő képzésének színvonaláig. Ezekkel mind érdemes foglalkozni, azonban egyértelműen a legkifizetődőbb, ha le sem gyártjuk a selejtet!
Ha bármilyen okból selejtet gyártunk, akkor a profitunkat égetjük. A selejt legyártása több dimenzióban is veszteséget okoz. Ezek e veszteségek nagyvonalakban az alábbiakból tevődnek össze:
- selejthez elhasznált alapanyag/segédanyagok költsége
- a selejt előállítására fordított munkaidő gépidő és bérköltsége
- a selejt előállítására fordított energia költsége
- a selejt előállítására számolt amortizáció költsége
- a selejt termék tárolásának költsége
- a selejt termékek megsemmisítésének/ártalmatlanításának költsége
Ugyanakkor másodlagos költségként megjelenik a termék újra gyártásából eredő késedelem a rendelések kielégítése során.

Milyen lépésekből áll a gyártás folyamata?
Fejlett, digitalizált termelés monitorozás nélkül a való életben az eljárás az, hogy a termelés termel, jönnek le a termékek a gyártósorról. A legyártott termékeket a minőségellenőrzés vizsgálat alá veszi. Ha minden paraméterében megfelel a szabványoknak, vállalati előírásoknak, az eltérés egy megadott tűréshatáron belül van, akkor eladható a termék.
Ha nem felel meg valamelyik paraméter, akkor selejtnek nyilvánítják. A leginkább előforduló probléma, hogy egy hibás gépbeállítás, vagy valamely paraméter elállítódása miatt észrevétlenül kezdjük gyártani a selejtet.
Mivel időben a gyártás és a minőségellenőrzés távol esik egymástól, időközben selejtet gyártottunk.
Minél távolabb esik a kettő egymástól, annál több lesz a legyártott selejt, vagyis a veszteségünk.
A selejt mennyiségét a legkézenfekvőbb módon úgy csökkenthetjük, ha a nullához leginkább közelítjük a gyártás és a minőségellenőrzés közti időt.
Hogyan lehetséges ez?
Gyártás és minőségellenőrzés egy időben
Minden termék esetében van egy-két-három olyan kritikus paraméter, mely a gyártás technológiájából kifolyólag a legtöbb selejt gyártását okozza. Ezek lehetnek méretbeli devianciák, hiányzó, hibásan hozzáadott összetevők, szín vagy formai eltérések.
Ha ezeket a paramétereket valós időben mérjük, akkor azonnal riasztást kaphatunk, ha valamelyik paraméter elkezd a tűréshatárhoz közelíteni. Ebben az esetben azonnal van lehetőségünk a korrekcióra, így el sem kezdjük a selejtet gyártani.

A gyakorlatban ezek olyan szenzorokat, mérőműszereket, kamerákat, mérlegeket jelentenek, melyeket akár egy régebbi generációs gépsorra is fel lehet szerelni.
Ezeket az adatgyűjtő pontokat az informatikai hálózatba kötve automatizálhatjuk a minőségellenőrzés egy részét, beavatkozhatunk a gyártásba valós időben. Természetesen a jól képzett minőségügyi szakemberekre, minőségügyi vizsgálatokra továbbra is szükség lesz. Nem minden paraméter mérhető ebben a formában, de a selejt mennyiségét akár minimálisra is redukálhatjuk!